Yhteenveto

Kahden euron lounas -haasteen loputtua on aika antaa julki koko kokeilun, seurannan,  haasteen - tai miksi sitä nyt haluaakin kutsua - lopputunnelmat ja tulokset. Alla olevasta taulukosta kiireisimmät voivat lukea heti kovat faktat. 

 Toteutunut kokonaishinta (20 päivää) 33,69 €
 Normaalihintainen kokonaishinta (20 päivää) 48,74 €
 Keskimääräinen hinta / lounas 1,68 €
 Normaali keskimääräinen hinta / lounas 2,44 €
 Alennukset keskimäärin 0,75 €

Haasteen alkuoletukset

Alusta alkaen oletuksena oli, että ruoka-annosvalikoima tulisi olemaan erittäin yksipuolinen. Keskimääräinen kahden euron raja/päivä vaikutti todella tiukalta. Annoskoon tiedettiin jo heti oletuksena olevan rajoittava tekijä. 

Haasteen aloitus

Haasteen alkaessa tarkoituksella vältettiin turvautumasta varmasti edullisempaan hintaluokkaan kuuluvia eineksiä. Tämä oli yksi keino välttää myös seuranta-ajan ruokavalion yksipuolistumista. Hieman onneakin tässä näytti olevan, koska kyseisessä kaupassa oli alkuun todella paljon tarjoustuotteita.

Haasteen kulku

Haasteen edetessä alkuolettamus yksipuolisesta tarjonnasta alkoi murentua. Valinnan varaa oli kohtalaisen runsaasti eikä täysin samoja annoksia tullut vastaan kuin niinä päivinä, jolloin hankittiin jo kerralla kahden päivän eväät. Näitäkin lienee mahdollistaa porrastaa limittäin, niin ettei ruoka olisi kuitenkaan ihan täysin samaa.

Haasteen loputtua

Neljän viikon jälkeen on kuitenkin huomattava, että ns. ruokala ruoka maistuu edelleenkin aidommalta. Einesruuan makuun oli ehtinyt jo jotenkin tottumaan, joten ruokala-ruoka maistui erinomaiselta. Tässä riittääkin haastetta teollisuuudelle, Kuinka saada eines maistumaan ruokala-ruuan tapaiselta aidolta ruualta. Muutama ruoka-annos kuitenkin eineksissäkin on positiivinen poikkeus. 

Loppuyhteenveto

Siinä missä einesruoka ei pärjää maussa, helppoudessa (ruokahan tuodaan suoraan nenän alle), voidaan einesruuan etuina pitää nopeutta ja hintaa. Haasteen tavoitehinnalla laskettuna kuukausittainen säästö esimerkiksi 7,5 euron ruokala annokseen verrattuna on noin 118 euroa, mikä on vuosi tasolla jo todella paljon. Einesaterian hinta ei useinkaan ollut yhteydessä makuun. Ilmeisesti eineksissä hintaan vaikuttavat paljon muut seikat.

Comments